I què millor que celebrar-ho parlant de la importància de la lectura en infants i joves

Tots hem sentit alguna vegada que la lectura s’ha de començar a treballar des de ben petits. I és cert, llegir facilita el futur aprenentatge i, a més, té molts altres beneficis. Aquí us n’expliquem uns quants:

 

Beneficis de la lectura des de la infància

La lectura ajuda a que els infants memoritzin les paraules, les estructures de les oracions i l’ortografia, fet que els ajudarà a poder-ho aplicar quasi sense adonar-se’n. Està demostrat que quan llegeixen de forma regular, els infants escriuen de forma més correcta, tant a nivell ortogràfic com gramàtic, semàntic i sintàctic.

 

Adquisició de vocabulari: A través de la lectura els infants van descobrint i adquirint paraules i formes d’expressió que poc a poc aniran interioritzant en el seu repertori propi. Possiblement en moltes de les paraules necessitaran la nostra ajuda, però a mesura que avancin en l’aprenentatge aniran guanyant fluïdesa i millorant l’expressió oral.

Millora de l’expressió: Com comentàvem anteriorment, al disposar d’un major vocabulari, millor serà la seva expressió. L’infant que llegeix augmenta la riquesa del seu llenguatge i li permet expressar-se d’una manera molt més clara i entenedora.

Desenvolupament de la imaginació i de la creativitat: A més d’alimentar la imaginació i afavorir la concentració, la lectura ajuda a millorar algunes habilitats socials, com l’empatia. El fet d’accedir a la manera de pensar i sentir dels personatges, ajudarà a entendre pensaments i sentiments amb més facilitat, fomentant així l’empatia.

Desenvolupa la capacitat d’atenció: l’estructura de qualsevol relat -plantejament, nus i desenllaç- “ensenya” al nostre cervell a pensar de manera seqüencial i, per tant, a mantenir la concentració i atenció durant tota aquesta seqüència.

 

A banda de tots els beneficis cognitius que té la lectura en els infants, no podem oblidar que, al cap i a la fi, un llibre és un sac de coneixement de: geografia, història, filosofia, ciència…

I finalment, però no menys important, llegir pot ser una activitat totalment relaxant, una activitat que ajuda a evadir-se, a gaudir d’un moment de calma i fent-ho des de ben petits els estem ensenyant una forma de relaxar-se totalment natural i amb una gran quantitat de beneficis.

 

Trucs per fer que els infants llegeixin

Tot i que hi ha nens i nenes que tenen un interès natural per la lectura, hi ha d’altres que no volen llegir pel seu compte. Per aquest motiu, des de Creixent us volem oferir una sèrie de recomanacions que podeu tenir en compte per motivar als més petits de casa a llegir i crear una visió positiva de la lectura.

No obligar a llegir als nens

El nens han de percebre la lectura com un acte lliure i de plaer, no com una obligació. Obligar-los a llegir si no volen, pot produir l’efecte contrari i desenvolupar una certa aversió cap a la lectura. Tampoc s’han d’imposar determinats llibres. Els nens han d’elegir lliurement els llibres que volen llegir, segons els gustos personals i el que els vingui de gust en cada moment. Tanmateix, el que sí que podem fer com adults per tal de fomentar el plaer per la lectura és suggerir-los llibres, deixant que ells siguin els que prenguin la decisió final.

Per descomptat, tampoc se’ls ha de castigar obligant-los a llegir atès que, podrien associar la lectura a alguna cosa avorrida, el que comportaria l’aparició d’un sentiment negatiu cap a la lectura.

 

Tenir varietat de llibres a casa

Tenir accés a una selecció variada de llibres a casa pot resultar beneficiós per fomentar la lectura als infants. El fet de tenir a l’abast diferents tipus de llibres ajudarà al nen o nena a tenir accés a la lectura quan més ho desitgi.

 

Visitar llibreries i biblioteques

Si volem despertar la passió per la lectura i pels llibres, podem visitar regularment alguna biblioteca o llibreria i aprofitar per triar llibres –escollint-los junts o amb el suport de les persones que hi treballen–, o per participar en les activitats que s’hi organitzen. De la mateixa manera, si visitem llibreries també podrem participar en activitats i conèixer diferents llibres que s’adeqüin a l’edat i als gustos del nostre fill/a.

 

Ser un exemple de bon lector

Ja sabem que els infants aprenen per imitació, per això és important que els nens vegin com els adults llegim per alimentar així la seva curiositat. El fet de veure als pares llegir sovint, és més probable que també tinguin aquesta afició i que es converteixin en bons lectors. Altrament, llegir junts resulta un element important a l’hora de crear un hàbit de lectura. Oferir-vos a llegir amb ells en veu alta o a compartir fragments dels seus llibres preferits pot augmentar la motivació del nen vers la lectura i a reforçar el vincle amb ells. A més, si estem allà amb ells podrem resoldre els seus dubtes, tant de la història com de la ortografia.

 

A continuació us deixem el link de l’Abacus on es suggereixen un llistat de llibres

que poden ser del vostre interès:

https://online.abacus.coop/ca/llibres-infantils.html

 

Ariadna Ycobalzeta