El Nadal ha arribat i ja tenim preparades les cartes als Reis i/o al Pare Noel plenes de desitjos i il·lusions. Les famílies que tenen la sort de ser grans, acostumen a acumular molts regals sota dels seus arbres, perquè, és clar, els Reis i el Pare Noel passen per totes les cases i deixen obsequis per tots els infants.

És una sort que tots aquells que ens estimen pensin en demanar alguna cosa per a nosaltres quan escriuen les seves cartes i, malgrat,  estem acostumats que aquests siguin dies d’excessos en diferents àmbits, sabem que “quant més, millor” no és sempre cert.

Sembla que aquesta tendència s’ha instaurat ens els últims anys i és normal que apareguin dubtes. És per això que us donem alguns trucs sobre com gestionar-ho.

 

Una infància hiperregalada

Ens encanta veure les cares de felicitat dels infants quan, arribat el matí de Nadal o del dia de Reis, corren sota l’arbre i obren els regals agitadament, passant d’un a l’altre amb emoció, però hem de pensar en quin missatge els estem enviant i quin efecte pot tenir.

Sabem que el fet de rebre molts regals pot ocasionar sobreestimulació, és a dir, que pel fet de tenir-ne tants, acabin per no gaudir-ne cap i en perdin  l’interès, quedant les joguines oblidades en algun racó. En el mateix sentit, cal treballar també la tolerància a la frustració i explicar als més petits que no sempre és possible tenir tot el que han demanat a la carta i ajudar-los a que gaudeixin del que sí que tenen.

 

Alguns consells:

  • Acords amb la família: Tal com comentàvem, ens trobem que els Reis i el Pare Noel passen per moltes cases, pel que és essencial que ens posem d’acord amb la família per decidir què demanarà cadascú en la seva carta.
  • Qualitat en comptes de Quantitat: És important que, a l’hora de triar, prioritzem la qualitat abans de la quantitat. Hem de partir del que sabem dels infants, dels seus interessos, inquietuds i necessitats per triar allò que més s’hi adeqüi.
  • Guardem per l’any vinent: Per ajudar que els infants gaudeixin més de cada regal, podem deixar-ne uns quants a la seva habitació i guardar-ne uns altres. Quan els retrobin, ho faran amb molta més il·lusió.

 

Seguint aquestes recomanacions, en els últims anys ha sorgit un nou moviment que posa aquesta qüestió sobre la taula i ens proposen un plantejament diferent de la situació.

 

La regla dels 4 regals

La regla dels 4 regals ens proposa seguir quatre principis per triar els regals a afegir a la carta:

 

1)      Alguna cosa per posar-se (roba, sabates, accessoris,…)

Tot i que en la majoria d’ocasions una peça de roba no genera un interès especial en els més petits, aquesta recomanació ens ajudarà a treballar amb ells el valor de les coses i la importància dels detalls del dia a dia.

 

2)      Alguna cosa per llegir (llibres, contes, còmics,…)

Aquesta recomanació ens és primordial per qualsevol edat. Podem triar llibres amb o sense imatges, llibres que ens permetin interaccionar amb la lectura, llibres d’activitats, contes o àlbums il·lustrats. I el més important de tot és que trobem temps per gaudir-ne plegats.

3)      Alguna cosa que els faci molta il·lusió.

Aquí arriba la part important de la carta. És hora d’aprendre a prendre decisions. Hem d’ajudar als in fants a saber prioritzar, a triar entre el munt d’estímuls que reben, què és allò que els fa realment il·lusió. Els hem de fer saber que la seva opinió és important.

 

4)      Alguna cosa que necessiti.

Aquest és el punt de la carta que correspon als adults. Hem de saber què és el que necessiten els infants, allò que els ajudi a seguir creixent, desenvolupant les seves habilitats, aprenent i gaudint. Poden ser o no joguines, poden ser aventures o experiències o instruments musicals…

 

 

 I finalment…

Us deixem pel final una última reflexió.

Ni tots els regals, les joguines, els llibres, les bambes, las guitarres o els videojocs, podran competir mai amb un dia en família en un parc d’atraccions, a la neu o fent quelcom especial plegats. Aquests són obsequis infinitament més valuosos que cap joguina, perquè aquests moments compartits són els que més recordarem.

 

Si us cal una mica més d’ajuda, us passem les recomanacions de joguines per edats a la OCU (Organización del Consumidor)

https://www.ocu.org/consumo-familia/bebes/informe/todo-sobre-juguetes/a-cada-edad-su-juguete

 

Alícia Martínez