Quan parlem d’hàbits i rutines ens estem referint a conductes que es fan de manera automàtica, sense haver de fer un sobreesforç per portar-les a terme,  que estan incloses en el nostre dia a dia i que ens permeten ser autònoms.

 

Freqüentment, els nens i nenes amb TDAH tenen moltes dificultats per poder automatitzar aquestes conductes degut a la disfunció en les funcions executives que presenta aquest trastorn, desencadenant dificultats a l’hora de prendre decisions, planificar i desenvolupar una conducta social adequada.

 

Hem de tenir en compte que l’ambient pot jugar un paper molt important quan parlem de funcions executives. La utilització de cartells amb informació més visual, rellotges, calendaris, horaris, etc. els ajuda a estructurar millor el seu dia a dia.

Establir una rutina

Igual que ens passa a nosaltres com a adults, els nens i nenes necessiten seguir una rutina per sentir-se segurs i tranquils. L’establiment d’horaris és molt important i els ajuda a saber quina activitat ve després. Així, els permet preparar-se per poder portar-la a terme i anticipar el que vindrà a continuació. Moltes vegades, si els nens i nenes són conscients de quines tasques han de fer es poden evitar situacions conflictives. Per exemple, si s’aconsegueix establir l’hàbit de rentar-se les dents després de sopar, l’infant aprendrà aquesta conducta com una cosa natural del seu dia a dia. En canvi, si no s’ha establert aquest hàbit, però, de tant en tant, l’adult s’ho exigeix, és quan poden aparèixer els conflictes.

 

Creació d’un horari

Com s’ha comentat abans, moltes vegades es donen dificultats per poder gestionar el temps, és per això que la creació d’un horari pot ajudar a l’organització i el funcionament familiar.

Recomanacions per a la creació d’un horari:

  • En aspectes com l’hora d’aixecar-se al matí, l’hora de menjar, jugar o fer els deures és important que ho faci sempre a la mateixa hora.
  • Tot i que es pot ser flexibles, aquest s’ha d’intentar respectar. D’aquesta manera aprendran que no es pot canviar sempre que es vulgui i evitarem un motiu de conflicte quan ells/es exigeixin fer un canvi.
  • Una vegada s’ha fet l’horari, explicar al nen o nena perquè és necessari per a ella/ella seguir aquesta rutina. Així doncs els estarem donant un paper important i una responsabilitat.
  • Han de ser horaris realistes, tenint en consideració també les estones de joc i els temps entre activitats.
  • Al final del dia, es pot fer una revisió de les tasques que s’han dut a terme de manera autònoma i reforçar el compliment.
  • Es poden crear aquests horaris en format més visual per col·locar-los en llocs visibles de casa i consultar-los sempre que es necessiti.

 

Si teniu qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb nosaltres.

Noelia López

Psicòlga General Sanitària

Col. 27135