Cada vegada són més els i les adolescents que, víctimes de la pressió estètica, fan dieta per aprimar-se. La insatisfacció corporal cada vegada arriba més aviat i és, en part, fruit de l’alt consum de xarxes socials o plataformes online com Instagram, Tik-Tok o Youtube.
Però què passa? Evitar el consum d’aquestes plataformes és ben difícil, però podem fer un bon acompanyament mentre els nostres fills/es s’hi connectin, perquè aprenguin a ser crítics, a no donar per normals certs referents o comportaments, i a saber que no tot el que apareix a les xarxes és real.
A més a més, la insatisfacció corporal, juntament amb altres factors de risc, poden arribar a desembocar en un trastorn alimentari sense que ens n’adonem. És per això que, en el blog d’avui, us volem informar del que podeu fer a casa per evitar l’aparició de conductes de risc.
La família és un model molt potent d’hàbits i estils de vida saludables. Per tant, cal transmetre la importància de mantenir una alimentació saludable i equilibrada i de no basar l’autoestima únicament en l’aspecte físic.
- Seguir uns hàbits i rutines saludables. Pot ajudar el fet d’establir horaris d’àpats regulars, repartir els àpats en 4 o 5 moments del dia i evitar saltar-se’n cap.
- Fer mínim un àpat al dia en família. Molts nens i nenes segurament dinin a l’escola, però el sopar seria una bona oportunitat per menjar en família. Sabies que fer un àpat al dia en família pot ajudar a prevenir un problema alimentari?
- Procurar menjar tota la família el mateix, afavorint aliments saludables.
- Confiar en la sensació de sacietat dels fills/es i evitar forçar-los/les a menjar. El seu ritme pot ser més lent i cal confiar en la seva capacitat d’autogestió.
- Menjar en família sense la interferència de la televisió ni aparells mòbils o tauletes.
- Fomentar la comunicació en família. És de vital importància que els nens i adolescents sentin que a casa se’ls escolta i que el que diuen compta dins les converses familiars. Així, es senten reconeguts i aprenen, alhora, que existeixen diferents punts de vista sobre una mateixa situació. També, la comunicació ajudarà als fills a sentir-se segurs per parlar de situacions que els hi resultin difícils.
- Ajudar-los/les a ser crítics amb el que veuen, a debatre “les dietes” que estiguin de moda, el contingut de les xarxes, els mites, etc. El pes és un tema de salut, no estètic.
- Compartir activitats d’oci, qualsevol cosa pot servir!
I què puc evitar?
- Evitar utilitzar el menjar com a premi o càstig. Per exemple, evitar missatges com “si acabes tots els deures, et donaré xocolata” o “si no et dutxes ja, avui no sopes”.
- No qüestionar la seva forma de vestir. Tant si els hi agrada anar amb roba més arrapada, més ample, més negre, més blanca, cal respectar-ho.
- Vigilar no caure en la sobreprotecció. Quan ens preocupem molt llencem un doble missatge al
s nostres fills: per una banda, que estem allà pel que necessitin, però d’altra banda, que sense nosaltres no poden. És important que aprenguin a ser autònoms i fallin per poder-se autogestionar.
- Evitar exigències elevades, per exemple amb les notes de l’escola. Cada persona té unes habilitats concretes i els nostres fills poden experimentar negativament la sensació de fracàs per no haver assolit les demandes familiars.
- No és recomanable fer menjars diferents. Si un pare o mare fa dieta, pot convertir-se en un model per al fill.
Si necessiteu suport en aquesta situació, no dubteu en consultar-nos.
Diana Rigata
Psicòloga General Sanitària
Col.26231