La por és una manifestació emocional molt freqüent, sobretot en la infància, davant de situacions i experiències noves. És una resposta innata del nostre cervell i forma part del nostre ADN emocional. La pateixen tots els animals quan s’exposen a una situació desagradable o davant la percepció de perill.

Parlem de por real quan és directament proporcional a la dimensió de l’amenaça. I parlem de por irreal o irracional quan la proporció de la por no té cap relació amb el perill.

Així doncs, podem dir que la por és beneficiosa ja que és una reacció que forma part del nostre instint de supervivència. Si no tinguéssim por, probablement ens haguéssim extingit fa milions d’anys.

La por pot afectar a nivell emocional (angoixa, ansietat, inseguretat, estrès, insomni…); conductual (rabietes, mals hàbits, conducta desafiant…) i fisiològic (episodis de mareig, vertigen, mal de panxa i mal de cap…). És per aquest motiu que hem d’ajudar als nostres infants a superar la seves pors.

 

PER QUÈ ELS INFANTS TENEN POR?

Des del moment del naixement, els nens i les nenes senten inseguretat davant de totes les situacions desconegudes perquè encara no han après a aplicar models que els hi donin seguretat. Tots els infants, en algun moment de la seva vida, tenen por. La nena o el nen és incapaç de diferenciar entre la por real i la irreal, no sap distingir entre la por tangible i una por completament irracional. Aquesta situació es pot allargar fins els nou o deu anys. Així doncs, haurem de conviure amb les pors dels nostres fills fins que desapareguin, però mentrestant podem ajudar-los a vèncer-les.

És important que els pares i mares coneguin que les coses que fan por als nens/es van canviant a mesura que van creixent. Cada etapa evolutiva comporta unes pors que es consideren normals en el desenvolupament del nen:

 

 

 

 

AJUDEM-LOS A SUPERAR LA POR

El primer pas és identificar la por i prendre’n consciència. Mai s’ha d’intentar emmascarar-la o restar-li importància. Per l’infant  en té, i per tant, cal prestar-li atenció i ajudar-lo a superar-la. A continuació, us donem alguns consells que poden ser útils per afrontar les pors infantils:

  • Transmetre seguretat i confiança a l’infant.
  • Evitar ridiculitzar a la nena o nen per les seves pors.
  • Parlar de la por amb els infants. Explicar-los que, de vegades, els adults també tenim por. És important que l’infant entengui que és una emoció que tothom sent en diferents situacions al llarg de la vida, i explicar-li que evolutivament és una emoció que ha permès sobreviure.
  • Fer que sigui l’infant qui s’enfronti a la situació que li provoca por de forma gradual i evitar sobreprotegir-lo. Si no és capaç d’exposar-se a la situació de por tot sol, acompanyar-lo perquè vegi que no passa res.
  • Proporcionar ajuts externs per què el nen s’apropi o s’acomodi a la situació de por (per exemple, encendre una llum al costat del llit si té por a la foscor).
  • Evitar històries de por o veure pel·lícules que comportin terror, foscor, bruixes, fantasmes, monstres…
  • Oferir una recompensa cada vegada que s’afronta a una situació que li fa por, valorant l’esforç, la decisió i la valentia per exposar-se a una situació tan complicada per a ell.
  • Evitar utilitzar la por per corregir conductes, doncs estarem generant una nova por. Si volem que mengi no li direm: “Si no menges et portaré al metge i et posarà una injecció”.
  • La solució per vèncer les pors no és persuadir la por, sinó donar eines als nens per afrontar-la i que desaparegui poc a poc.

Cal tenir en compte que caldrà ajustar cada tip a l’edat del nen i a les seves pròpies característiques.

 

CONTES PER TREBALLAR LES PORS

Us fem dues propostes bibliogràfiques de literatura infantil que permetran als vostres fills/es conèixer les diverses estratègies que utilitzen els protagonistes dels contes per superar la por:

 

“Encendre la nit”  de Ray Bradbury i Noemí Villamuza

Un conte per superar la por a la foscor. Aquest llibre intenta donar la volta a la por a la foscor amb una idea tan brillant com explicar als nens que quan pitges l’interruptor per anar a dormir no estàs apagant la llum, sinó que estàs encenent la nit i amb ella, les estrelles, la lluna, els estels fugaços… La nit deixa de ser sinònim de foscor i por, i es converteix en un espectacle de llums espacials i d’altres meravelles que no ens podem perdre.

 

“El gos negre”  de Levi Pinfold

Un conte per vèncer la por als animals i descobrir secrets sobre la por. A través de la història d’un gos negre que apareix davant de la porta d’una casa on tota la família té por als animals, descobrirem que som nosaltres mateixos qui ens creem la por, fem que creixi i empitjorem la situació. Ens ensenya que només sent valents i plantant cara a les nostres pors podrem fer-les més petites i superar-les.

 

 

I per acabar, us proposem un manual per a pares i mares, La vacuna contra el miedo: Método para vencer los miedos infantiles” de Montse Domènech, on podreu aprendre moltes més coses sobre les pors infantils i d’altres eines que ajudin als nens i nenes a plantar cara a les seves pors.

 

 

Gemma Sabaté

Psicòloga general sanitària infanto-juvenil