All-focus

L’autoregulació és una de les capacitats que hem de potenciar al llarg del desenvolupament dels infants i des Creixent us volem presentar una eina educativa que fomenta tant l’autoregulació com la intel·ligència emocional, i que podem  utilitzar per afavorir la regulació, la percepció, la identificació i la gestió de les emocions:  “El racó de la Calma”.

Sovint els infants expressen les seves emocions a través de les rebequeries o realitzant conductes inadequades perquè encara estan aprenent a gestionar les seves emocions. En ocasions, els adults responem sancionant les seves accions amb càstigs o proposant situacions de temps fora (tècnica tradicional de modificació conductual). Aquest tipus d’actuacions serveixen momentàniament per posar distància entre l’infant i el conflicte o situació on es dóna la rebequeria però cal ajudar-los, després, a resoldre el que ha succeït i entendre i gestionar l’emoció o emocions que han aflorat en aquells moments.

“El racó de Calma” és una eina que ens ha de permetre validar, reconèixer i aprendre sobre els seus sentiments i emocions i el respecte cap als altres, alhora que van adquirint un llenguatge emocional que els hi possibiliti expressar-se de manera positiva, envers dels sentiments d’impotència i frustració.

Quan, com i on ho posem en pràctica?

Podem utilitzar “El racó de la calma” sempre que ho necessitem, pel que podem dissenyar un racó itinerant o bé establir un espai a la llar que ens brindi l’oportunitat de contemplar la intimitat i la seguretat que ens ajudarà en aquests moments de frustració, irritabilitat i enuig.

No hi ha un temps definit o establert per utilitzar el racó. Els infants poden romandre allà tant temps com desitgin. Quan ens trobem davant d’una situació de desregulació emocional al que els animem des de la comprensió i amb un to amable, convidant-los a fer ús de l’espai: “Potser si ho proves, això t’ajudi”, “T’agradaria veure que hi ha al racó…”, “Pot ser trobem allà una pista del que necessites”,” Què et sembla si anem al racó per descobrir el que ens passa … “

 

Regles per d’ús del racó:

 • Se’ls ha de convidar a l’ús de l’espai i han d’accedir a ell per voluntat pròpia (no obligar-los).
 • Al començament els podem acompanyar, fins que ho interioritzin com un recurs propi.
 • El temps dins del racó és il·limitat, poden quedar-s’hi el temps que necessitin.
 • Si ho desitgen, poden convidar algú o un element extra que no formi part dels elements que conformen habitualment l’espai.

Creació de Racó de la Calma:

Com hem comentat, podem crear una versió itinerant, a la què podem donar qualsevol nom, per exemple “caixa de calma” o “de les emocions”,  o bé una versió fixa, on podem comptar amb una infinitat de variants, des d’aquí us donem unes pistes dels elements amb els quals pot comptar:

 • Una petita catifa i/o coixí perquè puguin seure, estirar-se, posar-se còmodes i/o tapar-se perquè no els vegin, generant la sensació de seguretat i protecció.
 • Un peluix al que puguin abraçar, hi ha fins i tot ninots que representen i ajuden a expressar les emocions pròpies.
 • Un globus, un bufador, una canyeta o un cilindre buit, elements que ajudaran a inspirar i exhalar, promovent la relaxació per mitjà de la respiració.
 • Objectes que els estimulin a través el sentit de l’olfacte, com una bosseta que contingui flors aromàtiques, un ambientador, un ninot o mocador amb la seva colònia preferida.
 • Música relaxant o algun instrument que emeti un so prolongat, que desaparegui amb lentitud, campanetes, pals de pluja o bols. Una capseta de música o un sonall.
 • Materials per pintar i dibuixar, llapis, retoladors, fulls de colors, mandales, …,
 • Llibres, revistes, targetes de emocions, fotos d’imatges harmonioses o que recordin una situació en què hagin gaudit i proporcionat satisfacció.
 • Una llanterna, una llum càlida o un llum de nit que projecti figures, afavorint la relaxació a través de la vista.
 • Boles de neu, rellotges de sorra o ampolles de la calma (en propers posts us ensenyarem a crear-los), o qualsevol objecte que els permeti observar els elements que s’hi contenen, redirigint el deu centre d’atenció, contribuint a disminuir la contenció i els pensaments.
 • Flascons amb boletes humides, bombolles de sabó, trossets de teles amb diverses textures, elements naturals, pals, pedres, fulles, flors, etc.

Finalment, hem de tenir en compte que l’element principal del “Racó de la Calma” ha de ser algun objecte o objectes que els hi brindin calma habitualment com per exemple, la seva joguina preferida,  un ninot de inclinació o qualsevol altre tipus d’objectes que estimulin i afavoreixin la relaxació.

Us aconsellem que creeu en família aquest espai i que en gaudiu també del procés.